Rabu, 2 November 2011

Kegagalan Suatu Doa

Perkara perkara yang mempengaruhi gagalnya satu doa adalah sifat tergesa gesa  dalam menanti termakbulnya doa.Hamba yang berdoa tersebut terlau terburu buru .Dia merasa ijabahnya lambat,atau terlalu lewat datangnya hingga membuatnya terasa putus asa.Akhirnya,dia meninggalakan doa sama sekali.
   
Perumpaan orang seprti ini adalah seoarang pesawah yang menanam biji bijian.Dia memberi perhatian penuh kepada tanamannnya dan selalu menyiraminya.Namun ,setelah melihat hasil tuainya kurang sempurna,tidak seperti yang diharapkannya,dia meninggalkan dan mengabaikan tanamannya itu.Hasilnya tentu bukan tuai yang banyak ,melainkan kegagalan yang berpanjangan.
  
Dalam Sahih Bukhari, hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud : "Akan dimakbulkan bagi seseorang di antara kamu selama tidak tergesa ges , (seperti mengatakan. "Aku telah berdoa namun belum juga dimakbulkan".
  "Akan tetap termakbul bagi seseorang hamba selama tidak berdoa untuk perbuatan dosa atau untuk memutus silaturahim dan tidak tergesa gesa".
  
Seorang sahabat bertanya. "Wahai Rasulullah, apa yang dimaksudkan dengan tergesa gesa itu?
Dalam kitab hadith Imam Ahmad dari Anas, bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda : "Seorang hamba akan selalu baik selama mana dia tidak tergesa gesa dalam berdoa. "Sahabat bertanya lagi, "Bagaimana seseorang tergesa gesa?Rasulullah menjawab "Orang yang menyebut."aku telah berdoa kepada tuhan, namun dia belum menjawab (memakbulkan) doaku"

p/s:senantiasalah bersabar dalam doa...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan